jump to navigation

Pada suatu hari… September 6, 2013

Posted by kamarul in Uncategorized.
trackback

Pada suatu hari beliau ke pasar membeli dua buah pelita. Satu adalah bagi kegunaan peribadi dan keluarganya manakala satu lagi adalah bagi kegunaan negara/ kerja-kerja berkaitan urusan negara. Pada setiap malam beliau memasang pelita kegunaan peribadi bagi membaca dan menulis. Apabila menjalankan urusan negara, baru beliau memasang pelita yang satu lagi. Sehingga ada satu kisah, pada satu malam, seorang jiran datang bertandang ke rumah beliau, dengan segera beliau memadamkan pelita yang sedang digunakan dan menyalakan pelita yang satu lagi.

Apabila ditanya oleh jirannya: “mengapa tuan padamkan pelita tadi dan menyalakan pelita yang lain”.

Jawab beliau “Pelita yang tadi kepunyaan kerajaan dan saya hanya gunakan apabila menjalankan urusan rasmi. Pelita yang baru dipasang ini kepunyaan peribadi dan keluargaku. Saya tidak boleh gunakan pelita kerajaan bagi urusan peribadiku”.

Dalam keriuhan dan kekecohan rakyat tentang kenaikan harga minyak yang berlaku minggu ini,saya teringat akan kisah Khalifah ini.Dalam beberapa hari ini kita juga dimomokkan dengan pelbagai penyelesaian bagi mengurangkan beban rakyat marhaen yang sentiasa terhimpit.Buatlah apa saja.Rakyat marhaen tetap akan tertindas.Sedangkan pemimpin bersenang-lenang di atas jawatan pemimpin.Merompak dan memanipulasi hak rakyat dengan bebas.

Entri ini bukan bercerita tentang kenaikan minyak.Entri ini cuba bercerita lebih dari itu.Cerita tentang nilai dan moral.Menjadi pemimpin bukan menjadi raja.Pemimpin dipilih oleh rakyat.Bekerja dan berkhidmat untuk rakyat.Mungkin kerana itu,ramai yang berangan-angan untuk menjadi Yang Berhormat.Menjadi Yang Berhormat memungkin mereka menjadi jutawan segera sekelip mata.

Setelah berpuluh-puluh tahun memanipulasi dan kenyang, hari ini YB-YB cuba membetulkan keadaan.YB-YB sedia untuk dipotong elaun dan gaji demi membantu ekonomi negara.Satu tindakan yang baik.Tetapi ibarat Tikus membaiki labu.Kerosakan yang bertahun-tahun cuba dipulihkan.Apakah tindakan tersebut berjaya?

Menjadi wakil rakyat bukan tanggungjawab mudah.Wakil rakyat ertinya khadam kepada rakyat.Bukan khadam kroni.Kepada yang bermimpi menjadi YB,belajarlah dahulu daripada kisah Umar Abdul Aziz.

AO : Harap YB kaya dengan nilai adil dan zuhud.

Advertisements

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: