jump to navigation

Ceritera Dongeng:Al-Kisah Tanah Melayu Oktober 24, 2010

Posted by kamarul in EKSPRESI.
trackback

600 ratus tahun dahulu, seorang Putera Raja Srivijaya bernama Parameswara telah melarikan diri ke Tanah Melayu dan menubuhkan sebuah kerajaan Melayu yang akhirnya menjadi  kuasa nusantara yang terkuat pada abad ke 15. dominasi dan keunggulan Melaka akhirnya tumbang pada 1511.Serangan dari Benggali Putih memusnahkan segalanya tentang Melaka.Menghakis pandangan dan sejarah tentang keagungan Melaka.

Hari ini empayar melaka tinggal nama.Sejarah dan keunggulannya hanyalah dongeng atau mitos yang tercatat di buku-buku sejarah dan mulut ke mulut.Apa yang terjadi kepada empayar Melaka sebenarnya?Adakah Melaka sebenarnya wujud?Atau sekali lagi penipuan orientalis barat yang memang dengki dan khianat terhadap peradaban bangsa Timur Jauh?

Persoalan-persoalan ini sering menghantui saya semenjak di bangku sekolah lagi.Lebih menghairankan lagi,tiada peninggalan atau kesan keagungan sehingga kini.Ini menunjukkan bahawa kehilangan sejarah Melaka menyamai kepupusan dan hilangnya Kerajaan Inca dan Aztec di benua Amerika dan Amerika Selatan.

Jika benar kesultanan Melaka pernah wujud suatu ketika dahulu,ingin saya kemukakan beberapa persoalan dan pertanyaan untuk pemerhatian dan fikiran kita.

1.Jika wujudnya kerajaan Melaka di mana tapak pemerintahannya?Sehingga kini,tiada seorang ahli sejarahwan  pun berani atau mengesahkan lokasi sebenar istana kesultanan Melaka.Ada yangberpendapat bahawa tapak muzium Kesultanan Melayu Melaka  adalah tapak asal di mana berdirinya istana Melaka.

2.Daripada 10 orang sultan Melaka yang memerintah hanya 1 sahaja yang dikenalpasti. Sultan Alauddin Riayat Syah. makamnya terletak di Pagoh,Johor. ke mana hilangnya yang lain?

3.Adakah kerajaan Awal di Tanah Melayu mengamalkan Hindu?Kerana mengikut catatan Hikayat Melayu tidak pernah diceritakan tentang amalan hindu yang dilakukan oleh mereka.

4.Adakah kerajaan Melaka mempunyai kaitan dengan kerajaan Islam Acheh yang terkubur ratusan tahun dahulu?(Teori Batu Nisan Acheh)

Dan inilah persoalan-persoalan yang sering terfikir setiap kali meneliti buku-buku sejarah kita. Saranan saya agar pakar-pakar sejarah di negara kita sedar dan menjalankan tanggungjawab mereka dengan berkesan. jangan biarkan sejarah nusantara diselubungi misteri.

 

Advertisements

Komen-komen»

1. sufi afiera - April 6, 2011

🙂


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: